Divorțul

Notarul public poate constata divorțul prin acordul soţilor şi elibera certificatul de divorţ, chiar și în situația în care aceștia au copii minori rezultați din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptați.

Desfacerea căsătoriei pe cale notarială este o procedură simplă, pe care cuplurile au început să o prefere, deoarece este mai rapidă decât cea realizată pe calea instanței de judecată (durata procedurii este de 30 zile), costurile totale sunt reduse, iar expunerea problemelor de cuplu în fața publicului din sala de judecată este evitată. De asemenea, alegând această variantă, părinții își protejează copiii minori de momentele în care aceștia pot deveni martorii unor situații conflictuale, tranșate de către instanța de judecată, ce pot genera adesea traume suplimentare.

PRIMA ETAPĂ – DEPUNEREA CERERII DE DIVORȚ

ACTE NECESARE

  •  acte de identitate soți,
  •  acte de naștere soți,
  •  certificatul de căsătorie,
  •  certificate de naștere copii minori (dacă este cazul).

În situația în care unul dintre soți nu se poate prezenta personal la primul termen, acesta poate fi reprezentat de către o altă persoană, în baza unei procuri speciale care să cuprindă toate elementele necesare îndeplinirii procedurii divorțului pe cale notarială (în funcție de fiecare caz în parte).
Cererea de divorț se completează și se semnează de către soți (sau împuterniciți, după caz) în fața notarului public și cuprinde următoarele:

  • înțelegerea soților cu privire la numele de familie pe care îl va purta fiecare dintre ei după divorț,
  • soții declară dacă au sau nu au copii minori rezultați din căsătorie, din afara căsătorie sau adoptați,
  • exercitarea autorității părintești de către ambii părinți (în cazul divorțului cu minori),
  • stabilirea locuinței copiilor după divorț (în cazul divorțului cu minori),
  • dreptul părintelui separat de copil de a păstra legături personale cu acesta (în cazul divorțului cu minori),
  • contribuția părinților la cheltuielile de creștere, educare, învățătură și pregătire profesională a copilului/copiilor (în cazul divorțului cu minori).

 

După completarea, semnarea și înregistrarea cererii de divorț, notarul public acordă soților un timp de reflecție de 30 zile, iar la termenul fixat, soții trebuie să se prezinte personal pentru finalizarea procedurii.

ETAPA FINALĂ – ADMITEREA SAU RESPINGEREA CERERII DE DIVORȚ

În cazul în care soții își mențin cele declarate în cererea de divorț și nu există alte impedimente, notarul public întocmește încheierea de admitere a divorțului și dispune eliberarea cererii de divorț.

Certificatul de divorț nu conține mențiuni cu privire la culpa vreunuia dintre soți, drept pentru care divorțul pe cale notarială este o procedură elegantă de încetare a unor raporturi matrimoniale nefuncționale.

Exemple de respingere a cererii de divorț: soții s-au împăcat, soții nu se înțeleg cu privire la numele de familie pe care îl va purta fiecare după divorț, unul sau ambii soți nu se prezintă, neîndeplinirea cumulativă a condițiilor cu privire la copii/copilul minor, etc.

Sună acum

+40 726 123 375

Avem birouri în Mizil și Urlați

    Cere informații